Nieuws

Publicatie: 18 maart 2019

Door: en


Het Europees Comité van de Regio’s heeft de inschrijvingen voor de Transformative Action Award 2019 geopend. De prijs wordt toegekend aan een stad, regio of maatschappelijke organisatie die zich met een duurzame transformatie van de gemeenschap bezighoudt.

Transformative Action Award

De Europese duurzaamheidsprijs, mede georganiseerd door ICLEI en ondersteund door het Europees Comité van de Regio’s en de Europese Investeringsbank, wordt gegeven aan een stad, regio of een maatschappelijke organisatie, die de 15 punten implementeert die in de Baskische Verklaring zijn vastgesteld om de socio-culturele, socio-economische en technologische transformatie van hun gemeenschap tot stand te brengen.
De ondernomen acties zijn lokale of regionale bijdragen aan de implementatie van de Sustainable Development Goals (SDGs) en het Klimaatakkoord van Parijs. De winnaar krijgt onder andere publiciteit in verschillende publicaties op het gebied van duurzame ontwikkeling, een cheque van €10.000 en geeft een presentatie tijdens de volgende European Conference on Sustainable Cities & Towns 2020 in Mannheim.

Inschrijving

De inschrijving voor de Transformative Action Award 2019 is geopend tot en met 31 juli. Elke lokale of regionale autoriteit die is gevestigd in een EU-lidstaat, EER-land of kandidaat-lidstaat is en de Baskische Verklaring heeft ondertekend kan zich inschrijven. Voor verdere toelatingscriteria kunt u de website raadplegen.
“The Transformative Action Award celebrates the ambition of cities and municipalities to create sustainable communities,” aldus Karl Heinz-Lambertz, voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s en gastheer van de Transformative Action Award uitreiking. “It sends a clear message that local democracy and citizen engagement are the driving force for a sustainable future,”.
Cor Lamers, burgemeester van Schiedam, voorzitter van de ENVE-commissie van het CvdR en jurylid voor de Transformative Action Award, zei: “The Transformative Action Award gives Europe-wide recognition to cities that are leading the way in terms of sustainability. Actions that reduce our environmental impact are urgently needed and this initiative is an invaluable tool to make those actions happen.”
In 2018 won Gent (België) de Transformative Action Award voor hun actie die het lokale voedingssysteem van de stad transformeert door middel van participatieve bestuursmodellen.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Take your chance and win the 2019 Transformative Action Award!, Europees Comité van de Regio’s