Nieuws

Publicatie: 27 mei 2019

Door:


Een nieuwe online tool van onderzoeksbureau ERAC in samenwerking met de NOS brengt voor elke gemeente in kaart hoeveel Europees subsidiegeld per inwoner beschikbaar wordt gesteld.

Online tool

De tool illustreert het financiële belang van lokale overheden bij de Europese Unie. Naast de zoekfunctie per gemeente kan er ook worden gezocht op de thema’s: economie en innovatie, energie, milieu en natuur, cultuur en samenleving, onderwijs en arbeidsmarkt en zorg en welzijn.

Nederland

Nederland ontving tot nu toe 4,9 miljard euro aan subsidies voor projecten uit de Europese begroting voor de periode 2014 – 2020. Deze subsidies kwamen terecht bij zo’n 11.000 organisaties en leverde naar schatting 107.000 banen op.
Bijna de helft van de subsidies is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en gaat naar universiteiten en hogescholen. Ongeveer een kwart gaat naar bedrijven, die met name subsidie ontvangen voor innovatie. Nog eens een kwart gaat naar gemeenten en provincies, voor bijvoorbeeld infrastructurele of maatschappelijke projecten.

Provincies

De provincie die het meeste subsidiegeld heeft binnengehaald in de periode 2014 – 2020 is Groningen. Bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden in de provincie Groningen kregen in de afgelopen vijf jaar samen meer dan vijfhonderd euro per inwoner aan Europese subsidies toegekend. Dat komt onder andere door de aanwezigheid van een universiteit, een academisch ziekenhuis, de grens met Duitsland en het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Friesland en Drenthe haalden het minste subsidiegeld binnen.

Gemeenten

Van alle gemeenten steken de universiteitssteden er met kop en schouder bovenuit, vanwege al het geld dat beschikbaar is voor onderzoek en onderwijs. Van de overige gemeenten is Terneuzen koploper, vanwege de Europese investering in de sluis, met 1041 euro per inwoner.
Ook Heerhugowaard en Heerlen zijn gemeenten waar bovengemiddeld veel subsidiegeld is binnengehaald. Volgens de onderzoekers van ERAC weten organisaties in Heerlen – als je kijkt naar het subsidiebedrag, het aantal banen en het aantal verschillende projecten – het beste alle beschikbare potjes aan te spreken. Onderaan de lijst staat Eemnes. 77.311 euro aan Europees geld belandde in deze gemeente. Dat is zo’n 8 euro per inwoner.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Groningers profiteren het meest van Europese subsidies, Friezen het minst, nieuwsbericht NOS