Nieuws

Publicatie: 2 december 2019

Door:


Tijdens de afsluitende plenaire vergadering van de Polis-conferentie 2019 op 27 en 28 november in Brussel hebben steden en regio’s hun steun uitgesproken voor “Een nieuw model voor veilige straten”, een door steden geleide verklaring opgesteld door Polis en EUROCITIES.

Verklaring

Met het ondersteunen van deze verklaring over verkeersveiligheid benadrukken lokale en regionale autoriteiten hun rol bij het ontwikkelen van veilige systemen. Polis hoopt dat steden met het ondersteunen van deze verklaring een krachtig signaal afgeven en dat het andere steden zal inspireren hun straten veiliger te maken. Geïnteresseerde regio’s en steden worden actief uitgenodigd de verklaring ook te ondertekenen.

Rol van steden

De steden zien verkeersveiligheid als een wereldwijd probleem, waarin zijzelf een cruciale rol spelen. Doelen van de verklaring zijn onder andere om verkeersdoden en ernstig letsel in steden te elimineren en om de kwaliteit van leven en gezondheid van gebruikers aanzienlijk te verbeteren. Twee belangrijke trends lijken hierbij centraal te staan. De “mensenstad” geeft straten terug aan de bewoners en omarmt actief reizen, bijvoorbeeld per fiets of lopend. De “technologiestad” verkent technologische transportinnovatie ten volle.

Nederlandse betrokkenheid

Onder de tien steden en stadregio’s die de verklaring afgelopen week in Brussel ondertekenden, zijn het Noord-Brabantse Helmond en de Regio Arnhem Nijmegen. De Regio Arnhem-Nijmegen is een regionaal samenwerkingsverband tussen 18 gemeenten gericht op een structurele verbetering van het vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven in de regio Arnhem Nijmegen, in nationaal en internationaal perspectief.

Polis conferentie

De Europese Polis Conferentie 2020 over duurzame mobiliteit vindt komend jaar op 2 en 3 december plaats in de regio Arnhem Nijmegen. De conferentie bracht dit jaar meer dan 600 professionals en experts op het gebied van stedelijke mobiliteit samen. Zij konden twee dagen debatten over hoe steden en regio’s de meest dringende uitdagingen op het gebied van stedelijke mobiliteit kunnen aanpakken door middel van innovatie.

Bron

Een nieuw model voor veilige straten, Polis-netwerk