Nieuws

Publicatie: 30 september 2019

Door:


Van maandag 30 september tot dinsdag 8 oktober vinden de publieke hoorzittingen van kandidaat-commissarissen plaats in het Europees Parlement. De nieuwe commissarissen treden op 1 november aan, tenminste als het Europees Parlement hun benoeming op de plenaire vergadering goedkeurt.

Goedkeuring Europees Parlement

In mei 2019 hebben meer dan 200 000 000 Europeanen hun stem uitgebracht. Met de verkiezingen begon het proces van verandering binnen de Europese instellingen, dat afgerond zal worden met de aanstelling van de nieuwe Commissie. Voordat het Parlement dat doet en dus de Commissie de legitimiteit verleent die zij nodig heeft, beoordelen de EP-leden in een reeks hoorzittingen de geschiktheid van de kandidaat-commissarissen voor de functie. De kandidaat-commissarissen hebben op voorhand een uitgebreide vragenlijst moeten invullen en overhandigen. Tijdens de hoorzittingen moeten EP-leden proberen zich een beeld te vormen van de kennis en vaardigheden van de kandidaat-commissarissen. Zij moeten daarbij kijken naar zowel de persoonlijke kwaliteiten van de kandidaten, alsook naar hun ambities, dus wat zij op hun toekomstige vakgebied voor de Europese burgers willen gaan betekenen. Meer informatie over de rol van het Parlement bij de benoeming van de Europese Commissie kun je vinden via deze link.

Juridische commissie

Het Parlement moet verzekerd zijn dat kandidaten geen belangenconflicten hebben. De Juridische Commissie heeft afgelopen donderdag groen licht gegeven voor 24 van de 26 genomineerden. De Hongaarse en Roemeense genomineerden kregen geen groen licht en werden afgelopen maandag opnieuw weggestemd door het Europees Parlement. De Hongaarse premier Orbán heeft inmiddels de Hongaarse Permanent Vertegenwoordigen bij de EU, Oliver Varhelyi, als nieuwe kandidaat naar voren geschoven.

Laatste stemming

Ervan uitgaande dat het team van Commissievoorzitter Von der Leyen uiteindelijk doorkomt, zal de Conferentie van Voorzitters op 17 oktober de hoorzittingen als gesloten verklaren. Het Europees Parlement houdt vervolgens een stemming over de nieuwe Commissie als een geheel. Deze stemming vindt naar verwachting plaats tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg die op 21 oktober begint. De nieuwe Europese Commissie zal naar verwachting op 1 november beginnen met haar werkzaamheden.

Bron

DRAFT Timetable for the hearings of the Commissioners-designate, Conferentie van Voorzitters
Schedule: commissioner candidate hearings in Parliament, Europees Parlement
Rol van het Parlement bij de benoeming van de Europese Commissie, Europees Parlement
How to watch Commission hearings like a pro, Politico.eu