Praktijkvraag

Laatste update: 6 december 2013

Door:


Onze (grens)gemeente heeft met enige regelmaat te maken met informatieverzoeken van grensarbeiders. Zij willen specifiek meer duidelijkheid over sociale zekerheids- en arbeidsrechtelijke kwesties, die spelen wanneer zij werk komen verrichten in onze regio dan wel wanneer zij werk over de grens gaan verrichten. Bestaat hiervoor een informatiepunt?
Antwoord in het kort

Ja, in juni 2013 is een speciale informatiesite gelanceerd waar grensarbeiders terecht kunnen voor dit soort vraagstukken. Het Secretariaat-Generaal van de Benelux heeft toen een nieuwe Benelux-informatiesite voor grensarbeiders uit Nederland, België en Noordrijn-Westfalen online gebracht.

Internetportaal

Dit internetportaal is dé centrale ingang voor beschikbare informatie over grensarbeid van de nationale instanties en bronnen van de drie landen: overzichtelijk en snel toegankelijk. Dit geïntegreerde webportaal is bereikbaar via het webadres startpuntgrensarbeid.benelux.int en gidst grensarbeiders, die werken in België, Nederland of Noordrijn-Westfalen, met een simpele druk op de knop naar informatie over sociale zekerheid, arbeidsrecht, ziekte, pensioen, gezinsvraagstukken en fiscaliteit.

Informatieverzoek

Het informatieverzoek begint met het aangeven in welk land men woont, en leidt vervolgens naar relevante informatie over deze vraagstukken in het land waar men werkt. Denk daarbij aan antwoorden op hun vragen over de verschillen in regelgeving per land of het hen doorlinken naar partnersites. Het nieuwe digitale startpunt is een versterking van de informatie die al beschikbaar is bij diverse informatiebureau’s en contactpunten in de landen en de partnerregio’s.

Ontstaan website

De website is ontstaan door de twee bestaande Benelux-informatiesites voor grensarbeiders van België-Nederland en Nederland-Noordrijn-Westfalen te koppelen tot één geïntegreerde website. Het geïntegreerde webportaal is ontwikkeld in opdracht van de Belgische minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, de minister voor Arbeid, Integratie en Sociale Zaken van Noordrijn-Westfalen en de Nederlandse minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Lodewijk Asscher.

Beheer

Het webportaal wordt beheerd en up-to-date gehouden door het Secretariaat-Generaal van de Benelux gevestigd te Brussel.

Uitbreiding

Op termijn wordt de website uitgebreid met een Luxemburgse component. Het ontsluiten van informatie voor grensarbeiders is één van de activiteiten waarmee de Benelux-Unie invulling geeft aan haar taak als bevorderaar van grensoverschrijdende samenwerking.

Meer informatie:

Grensoverschrijdende samenwerking, Europa decentraal
Informatie over de EUregios, Europa decentraal
Nieuwsartikel ‘Uitbreiding digitale informatievoorziening aan grensarbeiders’, Nieuwsbrief Gros BZK, 18 november 2013

Meer weten over dit onderwerp?

Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:

STEL UW VRAAG