Nieuws

Publicatie: 18 september 2023

Door: en


Vanaf volgend jaar is het Verenigd Koninkrijk (VK) weer een deel van het Horizon Europe respectievelijk het Copernicus programma. Horizon Europe is het Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie en Copernicus is het aardobservatieprogramma van de Europese Unie (EU). Dit is besloten op 7 september 2023 in een politieke overeenkomst tussen de Europese Commissie en het VK.

Kort overzicht: Horizon Europe

Horizon Europe is het grootste EU-onderzoeksinitiatief met een budget van €95,5 miljard. Het is bedoeld voor innovatie op onderwerpen zoals gezondheid, inclusieve en veilige samenleving, digitalisering, landbouw, mobiliteit, milieu en klimaat. Horizon Europe is een wereldwijd belangrijk programma omdat het aan de voorkant van wetenschap en innovatie staat. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke strategische partner en een aanwinst voor het netwerk binnen Horizon Europe.

Wilt u meer weten over Horizon Europe en andere Europese fondsen? Klik hier om de EU-fondsenwijzer te raadplegen.

Consequenties voor decentrale overheden

Vanaf 1 januari 2024 gelden voor het Verenigd Koninkrijk dezelfde regels als voor andere derde landen die aan Horizon Europe deelnemen. Vanaf die datum kunnen deelnemers aan Horizon Europe, zoals decentrale overheden, met onderzoeksinstellingen, bedrijven en partijen uit het Verenigd Koninkrijk samenwerken en samenwerken om hun onderzoeksprojecten te ondersteunen. De overeenkomst is in overeenstemming met de handels-en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK, het akkoord dat na de Brexit 2020 werd gesloten.

Bronnen

Mededeling van de Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk, Europese Commissie

Vragen en antwoorden, Europese Commissie