Nieuws

Publicatie: 12 februari 2024

Door: en


Gedecentraliseerde technologieën, zoals blockchain, worden steeds vaker ingezet in allerlei sectoren, variërend van gezondheidszorg en onderwijs tot financiën en logistiek. Deze toepassingen kunnen de samenleving veel opleveren, maar ze gaan ook gepaard met allerlei uitdagingen in wet- en regelgeving.

De Europese Commissie wil innovatieve projecten met blockchain continu bevorderen en probeert de weg vrij te maken voor deze ontwikkeling. Dit doen ze onder andere met het ‘European Blockchain Regulatory Sandbox’ initiatief vanuit het Digital Europe programma.

Binnen dit initiatief wordt er jaarlijks een prijs uitgereikt aan een use case over blockchain. Elke private of publieke organisatie, ongeacht grote of industrie, maakt kans zolang het project maar te maken heeft met blockchain, uit de conceptfase is en een grensoverschrijdend karakter heeft. De prijs gaat naar de innovatiefste wet- en regelgevende autoriteit.

De deadline om een project aan te melden is 25 maart 2024. Dat kan via dit aanmeldformulier.

Wat is de ‘European Blockchain Regulatory Sandbox’?

Het ‘European Blockchain Regulatory Sandbox’ initiatief is in 2023 opgestart als platform voor Europese en nationale wetgevers, toezichthouders en innovatieve ondernemers, om gesprekken over blockchain op gang te brengen tussen de publieke en private sector.

Deze uitwisseling van ervaring en kennis helpt beide sectoren verder in de toepassing van gedecentraliseerde technologieën en stimuleert innovatie. Het doel is om juridische complexiteiten en beleidsobstakels te identificeren en een vertrouwelijke omgeving te creëren waarbinnen er aan oplossingen kan worden gewerkt.

De Sandbox is open voor alle projecten met use cases gebaseerd op blockchain infrastructuur. De onderwerpen kunnen eindeloos variëren, maar specifiek ligt de focus op thema’s waar nieuwe juridische en reguleringsvraagstukken ter sprake komen. Van 2023 tot en met 2026 worden er ieder jaar 20 projecten geselecteerd om mee te doen.

Voor de specifieke eisen voor projecten, kunt u kijken op de veelgestelde vragenpagina van het initiatief (in het Engels).