Nieuws

Publicatie: 11 september 2023

Door: en


De Europese Commissie gaat dit jaar opnieuw een prijs toekennen aan de meest toegankelijke stad binnen de Europese Unie (EU), de Access City Award. Aanmelden kan tot 18 september 2023, 12.00 uur.

Doelstelling

Rond de 87 miljoen mensen in de EU hebben een beperking, waarvan een groot deel woonachtig is in steden. De Access City Award heeft als doelstelling om het leven van mensen met een beperking in de stad te verbeteren en gelijkwaardige toegang tot informatie, diensten en faciliteiten te stimuleren. De prijs is een initiatief om gemeenten te belonen en motiveren voor het bevorderen van toegankelijkheid te ondersteunen en biedt daarnaast een mogelijkheid voor overheden om hun aanpak en ideeën met elkaar te delen.

Hoe meld ik mij aan?

In Nederland komen gemeenten met meer dan 50 000 inwoners in aanmerking voor de Access City Award. De aanmeldingsprocedure verloopt online via een aanmeldingsformulier.

De hoofdwinnaar krijgt een prijs toegekend van €150.000 en voor de 2e en 3e plaats ie er een prijs van respectievelijk €120.000 en €80.000.

Selectieprocedure

Iedere deelnemende gemeente presenteert haar toegankelijkheidsaanpak- en visie in het aanmeldingsformulier en dient een verklaring in van de burgemeester als wettelijke vertegenwoordiger. Een nationale jury kiest vervolgens per lidstaat drie steden die aan een Europese jury worden voorgesteld. De Europese jury maakt begin november de finalisten bekend en besluit uiteindelijk stad de meest toegankelijke is.

De beoordeling gebeurt op basis van vier belangrijke aspecten, namelijk omgeving en openbare ruimtes, transport en infrastructuur, informatie en communicatie en publieke voorzieningen. Het is van belang dat de aanpak van de deelnemers al deze aspecten beslaat en daarnaast zowel samenhangend als ambitieus is.

De winnaar wordt tijdens de European Day of Persons with Disabilites conferentie bekend gemaakt op 30 november 2023.

Bron

Aankondiging en aanmelding Access City Award 2024, Europese Commissie