Nieuws

Publicatie: 15 april 2019

Door:


De inwerkingtreding van de AVG, naderende Brexit en extra aandacht voor de Dienstenrichtlijn door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak Visser Vastgoed en de gemeente Appingedam. Ook in 2018 waren er veel ontwikkelingen in EU-wetgeving en -beleid die een impact hadden op de praktijk van de Nederlandse decentrale overheden. Kenniscentrum Europa decentraal hielp deze overheden ook in 2018 weer met al hun vragen over diverse Europese thema’s. In het Jaarverslag 2018 leest u alles over het werk van het kenniscentrum in dit veelbewogen jaar.
Wat leest u in het Jaarverslag 2018?

Het Jaarverslag 2018 is onder meer interessant om te lezen als u benieuwd bent naar:

  • de belangrijkste Europese ontwikkelingen in 2018 die – ook in 2019 nog – relevant zijn voor de decentrale overheden;
  • over welke Europese onderwerpen gemeenten, provincies of waterschappen de meeste vragen hadden in 2018;
  • welke nieuwe services, tools en publicaties Europa decentraal heeft ontwikkeld in 2018 om decentrale overheden te helpen met de interpretatie en uitvoering van Europees recht en beleid. Zo vindt u bijvoorbeeld informatie over informatieve publicaties die het kenniscentrum uitbracht, zoals de factsheet gewijzigde AGVV waarin de belangrijkste wijzigingen in de AGVV voor decentrale overheden zijn gebundeld, en de factsheet Dienstenrichtlijn die decentrale overheden houvast geeft bij het opstellen van regelgeving die onder de Dienstenrichtlijn valt, zoals bijvoorbeeld schaarse vergunningen;
  • de meest gelezen Praktijkvragen (zoals bijvoorbeeld: Kan het publiceren van een bedrijfsnaam in strijd zijn met de AVG?).
  • hoe Europa decentraal haar diensten ook in 2018 heeft kunnen leveren, met welke budgetten, medewerkers en middelen, waarbij kwaliteit en een goede aansluiting op de praktijk van de decentrale overheden gewaarborgd werden.

 
[su_box title=”Veelbevraagde onderwerpen in 2018″ box_color=”#c0d4f4″ title_color=”#ffffff”] – Aanbesteden: toepassing van de regels in het sociaal domein
– Staatssteun: toepassingsmogelijkheden staatssteunvrijstellingen (AGVV/LGVV/de-minimis)
– Privacy: Bepaling verwerker en verwerkingsverantwoordelijke
– Dienstenrichtlijn: wanneer is er sprake van een schaarse vergunningen?
(Meer veelgestelde vragen vindt u in het Jaarverslag 2018) [/su_box]
Door:
Esther van de Werf, Kenniscentrum Europa decentraal