KED zoekt twee Juridisch adviseurs Europees recht

Moet onze provincie melding maken van een steunmaatregel bij de Europese Commissie of kan een vrijstellingsverordening van toepassing zijn? Mag onze gemeente een concessie verlenen voor de exploitatie van een zwembad?

Lijkt het je interessant om aan de slag te gaan met dit soort vragen op het gebied van Europees recht en beleid die komen uit de dagelijkse praktijk van gemeenten, provincies en waterschappen? Dan is één van de twee vacatures voor juridisch adviseur bij Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) wellicht iets voor jou!

Wij zoeken twee nieuwe collega’s die zich bezig gaan houden met het onderwerp staatssteun. Daarnaast kun je je ook ontwikkelen op andere terreinen waar KED zich op richt. Voor één van de vacatures zoeken we een persoon die ook affiniteit heeft met Europees recht en beleid op het gebied van klimaat en milieu. Voor de andere zoeken we iemand die interesse heeft in het Europees economisch recht. Denk aan Europees aanbestedingsrecht, interne markt of mededinging.

Wat bieden wij?

 • Een uitdagende en afwisselende functie op het snijvlak van Europees recht en beleid en de doorwerking daarvan in de praktijk van Nederlandse gemeenten, waterschappen en provincies.
 • Een werkplek waar je jouw kennis en ervaring kunt inzetten voor het oplossen van Europese vraagstukken en kan delen met onze doelgroep en je collega’s binnen het team.
 • Een inspirerende werkomgeving waar betrokkenheid bij verschillende netwerken met vakgenoten van belang is. Je krijgt volop de mogelijkheid om je te ontwikkelen en interessante contacten te onderhouden.
 • Een klein, maar hecht team waar je mee samen werkt.
 • KED volgt de arbeidsvoorwaarden van het Rijk. Het salarisniveau is schaal 10 (bij fulltime min. € 2.957,19 en max. € 4.707,58) o.b.v. 36 uur.
 • Het betreft een dienstverband voor 32- 36 uur.

Wat ga je doen?

Als juridisch adviseur bij KED informeer en adviseer je Nederlandse decentrale overheden over Europees recht en beleid. Je hebt oog voor relevante beleidsmatige en juridische Europese ontwikkelingen en vertaalt dit naar praktijkgerichte informatie voor onze brede doelgroep, bestaande uit juristen, beleidsmedewerkers, adviseurs en inkopers.

 • Je houdt Europese actualiteiten bij en signaleert prioriteiten voor decentrale overheden. Dagelijks vertaal je de toepassing van Europees niveau naar decentraal niveau. Dit doe je op operationeel niveau en je werkt nauw samen met je collega’s op verschillende dossiers.
 • Je draagt bij aan de werkzaamheden van het Coördinatiepunt Staatssteun (CPS). Het CPS is het aanspreekpunt voor het doorgeven van steunmeldingen van decentrale overheden aan de Europese Commissie. Het Coördinatiepunt begeleidt decentrale overheden in de verdere kennisgevingsprocedure en adviseert hen over staats-steunzaken voorafgaand aan een eventuele kennisgeving. Ook in de vervolgstappen na de kennisgeving, zoals jaarlijkse rapportages en andere procedures vervult het Coördinatiepunt een begeleidende en coördinerende rol.
 • Je zorgt ervoor dat de informatie op jouw dossiers op onze website actueel en toegankelijk is. Je schrijft diverse soorten publicaties en denkt mee over andere middelen en tools om je kennis over te brengen.
 • Je geeft presentaties, online of op locatie, en beantwoordt vragen (telefonisch en via e-mail) over Europees recht en beleid. Je onderhoudt contacten met het rijk, de VNG, het IPO, de UvW, het HNP en andere organisaties.
 • Je onderhoudt contacten met specialisten, onder meer bij decentrale overheden, het Rijk en andere organisaties, en je breidt het netwerk verder uit.
 • Je neemt initiatief en kan je goed inleven in de uitwerking van Europees recht in de decentrale praktijk.
 • Verder werk je mee aan projecten op diverse Europeesrechtelijke onderwerpen en beleidsterreinen.

Jouw profiel

 • Je hebt een afgeronde master rechten, met het accent op Europees recht en enige werkervaring. Of je bent afgestudeerd in internationale betrekkingen of bestuurs-kunde met een sterke juridische component in je studie en in je werkervaring.
 • Je hebt aantoonbare kennis van Europees staatssteunrecht en kennis van andere terreinen binnen het Europees recht en beleid.
 • Eén van de twee adviseurs zal zich ook bezig houden met het dossier klimaat en milieu. Voor deze vacature geldt dat je interesse en ervaring met Europees recht en beleid op dit gebied hebt.
 • De andere adviseur zal zich ook bezig houden met Europees aanbestedingsrecht, interne markt of mededingingsrecht.
 • Je hebt een vlotte pen, vindt het leuk om te schrijven en hebt hier ervaring mee.
 • Je bent samenwerkingsgericht, verbindend en pro-actief zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten.
 • Je hebt ervaring met en gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen.
 • Je hebt interesse en oog voor Europese en binnenlandse bestuurlijke ontwikkelingen en de kansen en mogelijkheden die deze met zich brengen.
 • Je communiceert helder en bent in staat contacten te leggen en te onderhouden met externe partijen.

Over KED

Europese regels in begrijpelijke taal. Dat is het motto van Kenniscentrum Europa Decentraal (KED). Voor centrale en decentrale overheden komen er zowel kansen als risico’s uit ‘Brussel’. Door hen te informeren en te adviseren over Europees recht en beleid helpen wij hen op weg bij vragen over de juiste toepassing van soms complexe regelgeving.

Wij bieden relevante en objectieve informatie op deze website en iedereen kan zich abonneren op onze nieuwsbrief (de Europese Ster). Via publicaties en bijeenkomsten door het hele land brengen we overheden op de hoogte van Europese ontwikkelingen. Onze doelgroep kan kosteloos gebruik maken van de juridische helpdesk.

KED is opgericht door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UvW) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

KED is gevestigd in de historische Willemshof, standplaats van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag. Bij KED zijn 15 medewerkers werkzaam.

Meer informatie en solliciteren

Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met Jochen Meulman, senior adviseur (tel. 06-18640994, e-mail: j.meulman@europadecentraal.nl).

Stuur je motivatiebrief en CV onder vermelding van ‘vacature juridisch adviseur’ uiterlijk op 8 december 2022 per e-mail naar vacature@europadecentraal.nl. Je kunt je brief richten aan dhr. mr. J. Meulman.

Sollicitatiegesprekken zullen worden gehouden op woensdag 14 en/of vrijdag 16 december. Hierna kan een tweede gesprek volgen. Een schrijftest kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.