Op zoek naar een unieke baan op het snijvlak van Europees recht en decentrale politiek? Altijd al willen werken op een steenworp afstand van ons democratische hart? Behoefte aan een dynamische werkomgeving? Dan is dit je kans! Kenniscentrum Europa Decentraal (KED) is op zoek naar juridisch adviseurs die ons team, met als standplaats het historische Willemshof aan de prachtig gelegen Nassaulaan in Den Haag, komen versterken.

Over ons

‘Europese regels in begrijpelijke taal.’ Dat is ons motto. Die regels vertalen wij op een begrijpelijke manier naar de praktijk van decentrale overheden. Denk hierbij aan vraagstukken als: ‘moet onze provincie melding maken van een steunmaatregel bij de Europese Commissie?’ ‘Is een vrijstellingsverordening van toepassing?’ ‘Mag onze gemeente een concessie verlenen voor de exploitatie van een zwembad?’ KED bestaat uit een klein, hecht en wendbaar team: snel schakelen is eerder regel dan uitzondering en geen dag is hetzelfde bij ons! Met een vaste kern (juridische) adviseurs – regelmatig aangevuld met talentvolle stagiairs -, een communicatieteam en een webmaster leveren we hoogwaardig advies aan gemeenten, provincies en waterschappen. Onze publicaties kunnen op een breed lezerspubliek rekenen.

Unieke netwerkfunctie

We spelen in op de actualiteit en bieden relevante en objectieve informatie op de website, via onze veelgelezen nieuwsbrief (de Europese Ster) en publicaties en bijeenkomsten door het hele land brengen we overheden op de hoogte van Europese ontwikkelingen. Onze doelgroep kan kosteloos gebruik maken van de juridische helpdesk. KED is opgericht door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Unie van Waterschappen (UvW) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en werkt nauw met hen samen. Kortom: KED vervult een unieke netwerkfunctie binnen het publieke bestuur.

Wat we zoeken

Twee juristen die zich bij voorkeur bezig gaan houden met staatssteun, één van de traditioneel meest bevraagde thema’s door decentrale overheden. Daarnaast is er ruimte om je te ontwikkelen op andere terreinen. Zo hebben wij een sterke behoefte aan expertise op het gebied van klimaat en milieu en/of iemand met affiniteit met Europees aanbestedingsrecht, interne markt of mededinging.

Wat bieden wij?

 • Een zeer uitdagende en afwisselende functie op het snijvlak van Europees recht en beleid en de doorwerking daarvan in de praktijk van Nederlandse gemeenten, waterschappen en provincies.
 • Een werkplek waar je jouw kennis en ervaring kunt inzetten voor het oplossen van Europese vraagstukken en kan delen met onze doelgroep en je collega’s binnen het team.
 • Een inspirerende en dynamische werkomgeving waar betrokkenheid bij verschillende netwerken met vakgenoten van belang is. Je krijgt volop de mogelijkheid om je te ontwikkelen en een interessant netwerk op te bouwen.
 • Een klein, maar hecht team waar je mee samen werkt.
 • Indien je meewerkt aan publicaties: een groot en divers lezerspubliek, variërend van vertegenwoordigers van decentrale overheden tot de wetenschap.
 • KED volgt de arbeidsvoorwaarden van het Rijk. Het salarisniveau is schaal 10 (bij fulltime min. € 2.957,19 en max. € 4.707,58) o.b.v. 36 uur.
 • Het betreft een dienstverband voor 32- 36 uur.

Wat ga je doen?

Als juridisch adviseur bij KED informeer en adviseer je Nederlandse decentrale overheden over Europees recht en beleid. Je hebt oog voor relevante beleidsmatige en juridische Europese ontwikkelingen en vertaalt dit naar praktijkgerichte informatie voor onze brede doelgroep, bestaande uit juristen, beleidsmedewerkers, adviseurs en inkopers.

 • Je houdt Europese actualiteiten scherp bij en signaleert prioriteiten voor decentrale overheden. Dagelijks vertaal je de toepassing van Europees niveau naar decentraal niveau. Dit doe je op operationeel niveau en je werkt nauw samen met je collega’s op verschillende dossiers.
 • Je draagt bij aan de werkzaamheden van het Coördinatiepunt Staatssteun (CPS). Het CPS is het aanspreekpunt voor het doorgeven van steunmeldingen van decentrale overheden aan de Europese Commissie. Het Coördinatiepunt begeleidt decentrale overheden in de verdere kennisgevingsprocedure en adviseert hen over staats-steunzaken voorafgaand aan een eventuele kennisgeving. Ook in de vervolgstappen na de kennisgeving, zoals jaarlijkse rapportages en andere procedures vervult het Coördinatiepunt een begeleidende en coördinerende rol.
 • Je zorgt ervoor dat de informatie op jouw dossiers op onze website actueel en toegankelijk is. Je schrijft diverse soorten publicaties en denkt mee over andere middelen en tools om je kennis over te brengen.
 • Je geeft presentaties, online of op locatie, en beantwoordt vragen (telefonisch en via e-mail) over Europees recht en beleid. Je onderhoudt contacten met het rijk, de VNG, het IPO, de UvW, het HNP en andere organisaties.
 • Je onderhoudt contacten met specialisten, onder meer bij decentrale overheden, het Rijk en andere organisaties, en je breidt het netwerk verder uit.
 • Je neemt initiatief en kan je goed inleven in de uitwerking van Europees recht in de decentrale praktijk.
 • Verder werk je mee aan projecten op diverse Europeesrechtelijke onderwerpen en beleidsterreinen.

Jouw profiel

 • Je hebt een afgeronde master rechten, met het accent op Europees recht en enige werkervaring. Of je bent afgestudeerd in internationale betrekkingen of bestuurskunde met een sterke juridische component in je studie en in je werkervaring.
 • Je hebt aantoonbare kennis van Europees staatssteunrecht en kennis van andere terreinen binnen het Europees recht en beleid.
 • Eén van de twee adviseurs zal zich ook bezig houden met het dossier klimaat en milieu. Voor deze vacature geldt dat je interesse en ervaring met Europees recht en beleid op dit gebied hebt.
 • De andere adviseur zal zich ook bezig houden met Europees aanbestedingsrecht, interne markt of mededingingsrecht.
 • Je hebt een vlotte pen, vindt het leuk om te schrijven en hebt hier ervaring mee.
 • Je bent samenwerkingsgericht, verbindend en proactief, zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten.
 • Je hebt ervaring met en gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen.
 • Je hebt interesse en oog voor Europese en binnenlandse bestuurlijke ontwikkelingen en de kansen en mogelijkheden die deze met zich brengen.
 • Je communiceert helder en bent in staat contacten te leggen en te onderhouden met externe partijen.

Meer informatie en solliciteren

Voor meer informatie over deze vacature kun je contact opnemen met Jochen Meulman, senior adviseur (tel. 06-18640994, e-mail: j.meulman@europadecentraal.nl).

Stuur je motivatiebrief en CV onder vermelding van ‘vacature juridisch adviseur’ uiterlijk 13 februari 2023 per e-mail naar vacature@europadecentraal.nl. Je kunt je brief richten aan dhr. mr. J. Meulman.

Sollicitatiegesprekken zullen worden gehouden in week 8 of 9 van 2023. Hierna kan een tweede gesprek volgen. Een schrijftest kan deel uitmaken van de sollicitatieprocedure.