Nieuws

Publicatie: 16 november 2022

Door:


Haarlem is in de race voor een Europese innovatietitel. Met twee andere Europese steden maakt de stad kans op de titel ‘The European Rising Innovative City 2022’.

Elk jaar erkent de Europese Commissie steden die uitblinken in het opbouwen van innovatie-ecosystemen. Dit om baanbrekende innovatie te stimuleren. Haarlem zit samen met Aveiro (Portugal) en Mainz (Duitsland) in de finale van de categorie ‘The European Rising Innovative City’. 

Haarlem nam het in de halve finale op tegen 5 andere steden. Elke stad moest voor een jury presenteren waarom deze stad de titel ‘The European Rising Innovative City 2022’ waard is.

Ambities

De ambities zijn scherp gesteld. In 2030 willen we 100% circulair inkopen, in 2040 100% aardgasvrij. Tot 2030 bouwt Haarlem 10.000 woningen in overwegend groene wijken. Om dat te realiseren moet Haarlem innovatief te werk gaan samen met de stad. Daarvoor wordt gezocht naar nieuwe methoden en nieuwe samenwerkingsvormen.

Bekendmaking

Naast de categorie ‘The European Rising Innovative City’ (voor steden tot 250.000 inwoners) is er ook de categorie ‘The European Capital of Innovation’ (voor steden vanaf 250.000 inwoners). Hiervoor zijn Aix-Marseille-Provence Métropole (Frankrijk), Espoo (Finland) en València (Spanje) genomineerd. 

Op 7 december 2022 wordt in Brussel de winnaar bekend gemaakt.