Nieuws

Publicatie: 30 januari 2023

Door:


Op 24 januari 2023 vond in het Huis van Europa in Den Haag de eerste bijeenkomst voor 2023 van de serie `Werken met Europa` plaats.  Deze bijeenkomsten, die georganiseerd worden door de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Europese Investeringsbank, KED (Kenniscentrum Europa Decentraal) en de Haagse Hogeschool, vinden ongeveer vier keer per jaar plaats. 

Tijdens deze eerste bijeenkomst van 2023 stond het klimaathoofdstuk uit het rapport `Ten issues to watch in 2023` van het EPRS (European Parliament Research Service) centraal. Gregor Erbach, schrijver van het hoofdstuk ‘Climate and socio-economic tipping points’, en vicevoorzitter van de Jonge Klimaatbeweging Laura de Vries, gingen onder leiding van moderator Barend Tensen van KED in discussie over de klimaatvraagstukken die in het rapport aan de orde komen.

Gregor Erbach (EPRS), Laura de Vries (Jonge Klimaatbeweging) en moderator Barend Tensen (KED)

Gevraagd naar de Europese Parlementsverkiezingen spraken de panelleden de verwachting uit dat het urgente klimaatvraagstuk naar de achtergrond raakt door de ontwikkelingen in Oekraïne, maar impliciet toch zeker aan de orde zal komen. Om de ‘Fit for ‘55’ doelstelling (in 2030 de netto‑uitstoot van broeikas­gassen met ten minste 55% verminderen) te halen is er werk aan de winkel.

Nederland zit qua voortgang onder het EU-gemiddelde. Erbach noemde Urgenda en de ontwikkeling van Hydrogen Valley in Noord-Nederland hoopgevend. De Vries pleitte ervoor om jongeren nadrukkelijker bij het klimaatbeleid te betrekken en is met haar Jonge Klimaatbeweging druk bezig hun stem ook bij de Europese Commissie en het Parlement te laten horen.

Aan het einde was er gelegenheid om in discussie te gaan met de sprekers. Het geheel werd afgerond met een netwerkgelegenheid onder het genot van een hapje en een drankje. 

Wilt u deelnemen aan (een van) de vervolgbijeenkomsten, houd dan de agenda’s en nieuwsbrieven van de genoemende organisaties goed in de gaten!

Meer info omtrent het rapport: Ten issues to watch in 2023 (europa.eu)