Nieuws

Publicatie: 18 maart 2019

Door:


Op 14 en 15 maart vond in Boekarest, Roemenië, de achtste Europese top van Regio’s en Steden plaats onder de naam ‘(RE)new EUrope’. Meer dan 500 EU-, nationale en lokale politici zetten hun visie uiteen hoe de democratie, nabijheid en solidariteit in de Europese Unie kunnen worden versterkt.

Europese top van regio’s en steden

De Europese top van steden en regio’s is opgezet om ervoor te zorgen dat lokale en regionale overheden volledig bijdragen aan de belangrijkste debatten in de Europese Unie. Het werd door het Europees Comité van de Regio’s gecreëerd als aanvulling op zijn dagelijkse werkzaamheden als adviesorgaan voor de besluitvormingsinstellingen van de EU. De top wordt om de twee jaar gehouden. De topontmoetingen worden normaliter gehouden in het land dat het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt. Recente topbijeenkomsten werden gehouden in Bratislava (2016), Athene (2014), Kopenhagen (2012), Praag (2009) en Rome (2007). Die traditie werd dit jaar voortgezet in Boekarest.

Lancering regionale hubs

Aangezien steden en regio’s verantwoordelijk zijn voor het leveren van tweederde van de EU-wetgeving, heeft het Comité een netwerk opgericht van ‘regionale hubs’ (#RegHub) om hen in staat te stellen verder bij te dragen aan de monitoring, beoordeling en verbetering van EU-wetgeving. Tijdens de top werd de proeffase (2019 – 2020) met twintig geselecteerde regio’s officieel gelanceerd.

Steun klimaatstaking

De steden en regio’s hebben in Boekarest hun steun uitgesproken voor de ‘Youth for Climate’-beweging en de EU verzocht om meer klimaatambities te tonen en meer te investeren om de opwarming van de aarde ruim onder de 2°C te houden.
De steden en regio’s van de EU hebben zich ook achter de ‘Global Strike for Future’-protesten geschaard, waarvoor op 15 maart honderdduizenden jongeren wereldwijd de straat op gingen om meer dringende maatregelen tegen de opwarming van de aarde te eisen. Tijdens de (Re)New EUrope Top in Boekarest hebben de lokale en regionale leiders opnieuw gepleit voor meer EU-maatregelen om de temperatuurstijging op aarde ruim onder 2°C te houden en alles in het werk te stellen om Europa tegen 2050 koolstofneutraal te maken.

Verklaring lokale en regionale leiders

Aan het einde van de Europese top hebben de lokale en regionale leiders een verklaring overhandigd aan de president van Roemenië, Klaus Iohannis, voorafgaand aan de informele Europese Raad van EU-leiders in Sibiu op 9 mei. In de verklaring pleiten de lokale en regionale leiders dat de Europese Unie meer zeggenschap moet geven aan haar regio’s en steden, als zij wil reageren op de sociale en economische behoeften van haar burgers.
De voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s, Karl-Heinz Lambertz, zei daarover: “The European Union needs its cities and regions just as much as cities and regions need the European Union. Europe is about proximity and social progress. All levels of government need to work assuming their part of the responsibility for Europe in order for the EU to become more visible, effective, democratic and closer to citizens, leaving no one behind. Led by the fundamental EU values of cohesion, unity and solidarity, we need a new contract that empowers the most trusted level of government – the one million local and regional leaders – to be the game changers of the EU. This also means sufficiently equipping them with the right financial means and giving them a greater say in EU decision-making.”

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

(Re)New EUrope: European Summit of Cities and Regions to take place in Bucharest on 14-15 March 2019, Europees Comité van de Regio’s
Lokale leiders steunen de wereldwijde klimaatstaking en pleiten voor een koolstofneutrale EU, Europees Comité van de Regio’s
EU needs its one million regional and local leaders to renew the European project, Europees Comité van de Regio’s