Nieuws

Publicatie: 7 mei 2019

Door: en


Van 16 t/m 22 september vindt de Europese Mobiliteitsweek plaats. Deze week is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét moment waarop gemeenten in heel Europa (en ver daarbuiten) duurzame mobiliteit op de kaart zetten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nodigt Nederlandse gemeenten uit om deel te nemen aan de Europese Mobiliteitsweek.
De Europese Mobiliteitsweek staat dit jaar in het teken van lopen en fietsen onder het motto van “Loop met ons mee!”. Met activiteiten, acties en maatregelen gericht op lopen en fietsen kunnen Nederlandse gemeenten zichzelf op een Europees podium plaatsen. Maar ook met initiatieven die in bredere zin zijn gericht op het stimuleren van duurzame mobiliteit, kunnen gemeenten deelnemen. Andere organisaties kunnen hun initiatief aanmelden als MobilityAction. Deelnemen aan de mobiliteitsweek kan op meerdere manieren:

  • Het organiseren van een activiteit in de week van 16 tot en met 22 september
  • Het (gedurende het jaar) realiseren van permanente maatregelen gericht op duurzame mobiliteit
  • Het organiseren of zichtbaar maken van acties rondom duurzame mobiliteit die het gehele jaar worden gehouden, door deze aan te melden als MobilityAction

Afgelopen jaar

In 2018 deed een recordaantal van 2792 gemeenten mee aan de Europese Mobiliteitsweek. Er werden twee awards uitgereikt: de award voor grote gemeenten ging naar Lissabon, die voor kleine gemeenten naar Lindau. Vanuit Nederland gooide Nijmegen hoge ogen met een indrukwekkend programma, waarbij o.a. de Waalbrug werd afgesloten voor een grote picknick en uitprobeerdagen voor e-bikes werden georganiseerd, challenges voor deelauto’s en waterstofauto’s werden opgezet en gratis dagkaarten beschikbaar werden gesteld voor openbaar vervoer in de regio.

Meedoen? Aanmelden is simpel

Gemeenten kunnen zich aanmelden voor de Europese Mobiliteitsweek via het Nederlandstalige aanmeldformulier op de website. MobilityActions kunnen door iedere organisatie worden aangemeld via dit formulier (Engelstalig). Via de website wordt gratis communicatiemateriaal ter beschikking gesteld.
Interesse in deelname, maar nog vragen of hulp nodig bij het aanmelden? Zie voor meer informatie de website of neem contact op met de nationale coördinator Europese Mobiliteitsweek: Syd.Jordaan@minienw.nl

Gebruikte links

Met dank overgenomen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.