Nieuws

Publicatie: 21 januari 2019

Door:


Dat blijkt uit de nieuwste Outlook 2019 van Digital Gateway to Europe. De presentatie vond plaats tijdens de KickStart Europe-conferentie in Amsterdam. Het jaarlijkse rapport is geïnitieerd door Digital Gateway to Europe en mede uitgevoerd door onderzoek partners PB7 en CBRE.

Digital Gateway to Europe

Digital Gateway to Europe is een Nederlandse organisatie die de datacenterindustrie in Europa vertegenwoordigd. De organisatie promoot Nederland als data hub en begeleidt buitenlandse organisaties om zich in Nederland te vestigen.

Rapport

In het rapport worden de ‘key growth indicators’ gepubliceerd voor de Europese datacenters, cloud- en connectivity sectoren. Ontwikkelingen die deze groei drijven, zijn onder anderen Artificial Intelligence (AI), Cloud en Internet of Things (IoT). Het aantal connected devices, de explosieve groei in IP-verkeer en de steeds maar groeiende hoeveelheid data versterken de vraag naar edge computing, grotere datacenter hubs en hyperscalers.
In het rapport wordt aangegeven dat de verwachting voor de Europese digitale sector hoog is. Om de behoefte aan de digitale infrastructuur waaronder datacenters te kunnen ondersteunen, zijn er tal van uitdagingen. Zo zijn er grote uitdagingen in bijvoorbeeld wetgeving, privacy, onderwijs en personeel, duurzaamheid en energie. De groei van de industrie heeft ook gevolgen voor het elektriciteitsnet. Er is de komende jaren een enorme behoefte aan technisch personeel om applicaties, datacenters en netwerken te ontwerpen en te bouwen.

Brexit

De onzekerheid die Brexit met zich meebrengt heeft tal van effecten volgens het rapport. De onzekerheid helpt de investeringen in de digitale infrastructuur in Nederland maar versterkt ook de druk die de digitale groei met zich meebrengt. Vooral Britse toeleveranciers in de bouw van datacenters zullen de komende jaren minder werk in Europa kunnen verwachten.
Door:
Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Outlook 2019: Europese digitale infrastructuur gaat de komende 5 jaar verdubbelen, ICT Magazine
Europese digitale infrastructuur op koers, Dutch IT-channel
Europese datacenters verdubbelen op vijf jaar, Computable