Nieuws

Publicatie: 28 maart 2022

Door: en


Digitale producten creëren mogelijkheden voor de Europese economie en de Europese samenleving, maar ze brengen ook uitdagingen met zich mee. Zo kan één cyberveiligheidsincident grote economische en sociale gevolgen hebben. Om consumenten en de markt hiervoor te beschermen is de Europese Commissie van plan een verordening op te stellen.

Cyberweerbaarheid

Deze verordening, de zogeheten cyberweerbaarheidswet, zal beveiligingsregels bevatten die voor digitale producten en diensten op de Europese markt zullen gelden. De cyberweerbaarheidswet werd al in september 2021 aangekondigd door Commissievoorzitter Von der Leyen en is een aanvulling op een bestaand pakket van wetgeving, waaronder de cyber security wet.

Decentrale overheden krijgen nu de kans om hun mening en ideeën over cyberweerbaarheid in te sturen. Daarnaast vraagt de Commissie om concrete voorbeelden van problemen die organisaties ervaren op het gebied van cyberveiligheid.

Raadpleging

De Commissie vraagt momenteel om feedback voor het opstellen van deze nieuwe verordening. Belanghebbenden, waaronder decentrale overheden, kunnen tot 25 mei via deze link feedback geven.

De resultaten van deze consultatie zullen worden verwerkt in het voorstel voor de cyberweerbaarheidswet van de Commissie, dat de tweede helft van dit jaar wordt verwacht.

Bron

Commissie nodigt burgers en organisaties uit om hun visie op de Europese Cyberweerbaarheidswet te delen, Europese Commissie

Input gevraagd voor nieuwe wet cyberweerbaarheid, Digitale Overheid

Door

Emma Muthert en Sahar Orwa, Kenniscentrum Europa decentraal

Meer informatie

Cybersecurity, Kenniscentrum Europa decentraal

Digitale Overheid, Kenniscentrum Europa decentraal