Nieuws

Publicatie: 8 april 2019

Door:


Nieuwe Europese wetgeving die vingerafdrukken op identiteitskaarten verplicht is een stap dichterbij gekomen. Het Europees Parlement heeft afgelopen donderdag ingestemd met een nieuwe verordening die gemeenschappelijke eisen aan nationale identiteitsbewijzen stelt. Het doel van de nieuwe wetgeving is om identiteitsfraude tegen te gaan.

Vingerafdrukken

Omdat er binnen de EU een grote verscheidenheid aan identiteitskaarten in omloop is, wil de Europese Commissie dat er minimale veiligheidseisen komen waar ID-kaarten aan moeten voldoen. De verordening die de Commissie hiertoe opstelde schrijft voor dat ID-kaarten voorzien moeten zijn van een foto en minimaal twee vingerafdrukken van de eigenaar. Deze zullen net als bij een paspoort op een contactloze chip in de identiteitskaart worden opgeslagen. In Nederland was de verplichting om vingerafdrukken in de identiteitskaart te integreren enkele jaren geleden juist afgeschaft.
Ook moet de landcode van het land van uitgifte geïntegreerd worden in de EU-vlag die op de ID-kaart wordt gedrukt. ID-kaarten die niet aan de nieuwe eisen voldoen worden ongeldig na de vervaldatum of tien jaar na het inwerkingtreden van de nieuwe regels. De nieuwe verordening betekent overigens niet dat het in Nederland verplicht wordt om een ID-kaart te bezitten, wanneer men ook over ander identiteitsbewijzen zoals een paspoort of rijbewijs beschikt.

Identiteitsfraude

De maatregelen zijn bedoeld om identiteitsfraude zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer het te makkelijk is om identiteitspapieren te vervalsen kunnen mensen met kwade bedoelingen met een valse identiteit de EU binnenkomen of verlaten. Volgens eurocommissaris van Justitie Věra Jourová zorgen de nieuwe beveiligingskenmerken ervoor dat achterdeurtjes waar terroristen en andere criminelen gebruik van maken gesloten worden.
Na het Parlement moeten ook de EU-lidstaten nog akkoord gaan met de voorgestelde verordening. Als dit gebeurd is worden de betreffende regels na twee jaar van kracht. Aangezien het een verordening betreft, zijn de regels direct van toepassing in alle lidstaten.

Door:

Erwin de Pagter en Paul Zondag, kenniscentrum Europa decentraal

Bronnen:

Veilige identiteitskaarten en verblijfsdocumenten: Commissie tevreden over uitslag stemming in Parlement, Europese Commissie
Strengthening the security of ID cards in the EU, Europees Parlement
Meer informatie:
Vrij verkeer, kenniscentrum Europa decentraal