Nieuws

Publicatie: 4 februari 2019

Door:


Op woensdag 30 januari organiseerde het Europees Comité van de Regio’s de Kick-off-bijeenkomst van de European Week of Regions and Cities 2019. Tijdens deze bijeenkomst werd het thema voor 2019 bekend gemaakt en werd uitleg gegeven over het aanmelden van partners en regional partnerships.

Kick-off bijeenkomst

Tijdens de Kick-off-bijeenkomst op 30 januari werd het thema voor de European Week of Regions and Cities (EWRC) 2019 bekend gemaakt: ‘Regions and Cities, pillars of the EU’s future’. Na een online raadpleging (2 634 respondenten), zijn de drie belangrijkste thema’s voor 2019 gekozen: (1) De toekomst van de EU en de rol van regio’s en steden; (2) een Europa dichter bij de burger; en (3) een groener Europa.
De EWRC zal plaatsvinden van 7 tot en met 10 oktober 2019. Er zijn dit jaar drie locaties voorzien: Square Brussels Convention Centre, het Europees Comité van de Regio’s en de eigen locaties van de regio’s en steden in Brussel.

Aanmelden event partner/regional partnership

Er zijn twee manieren waarop lokale en regionale overheden onderdeel van het programma van de EWRC kunnen worden: aanmelden als event partner of via een regional partnership. Een event partner organiseert zelf een sessie. Een regional partnership bestaat uit tenminste vier en maximaal tien regio’s uit tenminste vier landen die samen een sessie organiseren. Er zijn drie criteria voor de organisatie van sessies: duurzaam, papierloos en gender balanced.
Een aantal voorbeelden van een sessie die een lokale of regionale overheid kan organiseren zijn: EUregion talks, participatory labs, workshops, tentoonstellingen of een proeverij. Aanmelden kan tot en met 29 maart.

Regiostars Awards 2019

RegioStars Awards identificeren goede voorbeelden in regionale ontwikkeling en benadrukken originele en innovatieve projecten die inspirerend zijn voor andere regio’s. De Regiostars Awards 2019 worden uitgereikt op donderdag 9 oktober tijdens de EWRC 2019. De inschrijvingen zijn geopend van 19 februari tot en met 9 mei.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

European Week of Regions and Cities 2019
Presentatie Kick-off bijeenkomst