Nieuws

Publicatie: 1 april 2019

Door:


Het Europees Parlement heeft op woensdag een nieuwe wet goedgekeurd die het gebruik van wegwerpplastics vanaf 2021 compleet verbiedt. Deze wet is goedgekeurd met een overtuigende meerderheid: 560 Europarlementariërs waren voor en 35 tegen.

Meer verantwoordelijkheden voor producenten

De lidstaten moeten in 2029 een inzameldoelstelling voor plastic flessen van 90% hebben behaald en plastic flessen moeten ten minste 25% gerecycled materiaal bevatten in 2025 en 30% in 2030.
De overeenkomst versterkt ook de toepassing van het beginsel “de vervuiler betaalt”, met name voor tabak, door de producenten meer verantwoordelijkheid te geven. Daarbij is deze nieuwe regeling ook van toepassing op vistuig om ervoor te zorgen dat de fabrikanten, en niet de vissers, de kosten dragen van het opvangen van op zee verloren netten. De wetgeving bepaalt uiteindelijk dat etikettering op de negatieve milieueffecten van het weggooien van sigaretten met plastic filters op straat verplicht moet zijn evenals bij andere wegwerpplastics. Deze maatregelen zullen 22 miljard besparen, wat de geschatte kosten zijn van vervuiling door plastic in de Europese Unie.

Achtergrond

Volgens de Europese Commissie bestaat meer dan 80% van al het zwerfafval uit verschillende soorten kunststof. De producten die onder dit verbod op wegwerpplastic vallen, vormen 70% van alle zwerfafvalproducten. Wegens de trage afbreekbaarheid van plastic, stapelt dit afval zich op in zeeën, oceanen en op stranden. Plastic wordt daarbij ook vaak aangetroffen in dieren zoals zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en vogels, maar ook in vissen en schaaldieren, waardoor het uiteindelijk ook in de menselijke voedselketen terecht komt.
Het verbod op wegwerpplastic moet nog formeel worden goedgekeurd door de Europese Raad voordat het wordt gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie.

Door:

Thomas Ewalts, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Verbod op wegwerpplastics
Voor meer informatie