Nieuws

Publicatie: 28 februari 2022

Door:


De aanmeldingen voor de Procura+ awards voor 2022 zijn momenteel open tot 31 maart 2022. Deze prijzen belonen succesvolle duurzame, circulaire en innovatieve aanbestedingen en aanbestedingsinitiatieven die leiden tot verbeteringen in publieke diensten, goederen, processen of infrastructuur.

Er vallen prijzen in vier categorie├źn: Sustainable Procurement of the Year, Innovation Procurement of the Year, Circular Procurement of the Year en Procurement Initiative of the Year. De initiatieven die in de prijzen vallen, kunnen nagebootst worden door andere overheden en op grotere schaal toegepast worden. Zo vormen ze een goed voorbeeld van het bevorderen van duurzaamheid door aanbesteding. De prijs is een initiatief van ICLEI, de International Council for Local Environmental Initiatives; een organisatie van decentrale overheden gericht op duurzame ontwikkeling.

Zeeland in de prijzen

In 2021 won de provincie Zeeland de Procurement Initiative of the Year prijs voor de manier waarop de provincie de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties nastreefde met aanbestedingen, onder meer door middel van het MVI-platform, dat er op gericht is om de impact van inkopen op mensen en de planeet meetbaar te maken. Kenniscentrum Europa decentraal nam hierover een interview af met Martin Scherpenisse en Mariska van Dalen. In 2020 won Haarlem in dezelfde categorie.

Aanmeldingen staan open voor aanbestedende diensten die niet in eerdere jaren gewonnen hebben. Als de prijs over een specifieke aanbesteding gaat, dan moet deze gegund zijn tussen 1 april 2020 en 31 maart 2022. Om deel te nemen moet de aanbestedende dienst een aanmeldingsformulier invullen en opsturen naar procurement@iclei.org. Hierbij moet ook aangegeven worden in welke van de vier voornoemde categorie├źn de aanmelding het beste past.

Door:

Wout van Hulst, Kenniscentrum Europa decentraal.