Nieuws

Publicatie: 18 februari 2019

Door:


Na veel ophef wordt het vissen met de pulstechniek verboden in Europa. Voor 42 Nederlandse vissers zal dit pas gevolgen gaan hebben in juli 2021, maar voor de andere 42 vissers zal hun vergunning na 2019 worden beëindigd. Dit is besloten op woensdagavond 13 februari tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg.

Gevolgen voor Nederlandse vissers

Het vissen op platvis met de puls-techniek is niet toegestaan in de Europese Unie maar de wet vertoont veel tekortkomingen waar vooral Nederland van profiteert. Omdat Franse en Vlaamse vissers klaagden over minder vangst in hun wateren en schade aan het milieu, hebben zij gepleit voor een compleet verbod. Nederlandse vissers daarentegen benadrukken dat vissen met de puls techniek de toekomst is en tot 50% minder brandstofverbruik zal leiden.
Minister van landbouw, natuur en voedselkwaliteit, Carola Schouten, benadrukt dat deze deal het maximaal haalbare was in de onderhandelingen met de Europese instellingen. Het uitstel zal gebruikt worden om verder onderzoek te doen naar de gevolgen van de puls techniek op het milieu. Wanneer bewezen kan worden dat het niet schadelijk is, kan het verbod worden teruggedraaid. Daarbij beloofde minister Schouten dat ze geld beschikbaar gaat stellen om vissers te helpen met het vinden van innovatieve methoden om het verbod op de puls techniek op te vangen.
Het akkoord is nog niet definitief, de Raad Landbouw en Visserij en het Europees Parlement moeten het verbod nog formeel goedkeuren.

Door:

Thomas Ewalts, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Voorlopig geen verbod op pulsvisserij, de Standaard
Europa zet streep door pulskorvisserij, Omroep Flevoland
Vissers reageren furieus op verbod pulsvissen, nieuwsbericht NOS